HERBA CAKAR AYAM

Filed under: by: Biokeluarga



Nama Tempatan: Cakar ayam

Nama Saintifik: selaginella doederleinii hieron

Nama Lain: Si Shang Be (china)

Famili:


Pengenalan

Cakar ayam mempunyai rasa manis dan bersifat hangat, ianya di biakkan melalui keratan batang, ianya perlu disiram dengan air yang cukup bagi memelihara kelembapan tanah, baja yang sesuai ialah baja organik. Seluruh bahagian tanaman ini sesuai di manfaatkan sebagai ubat.

Kandungan Kimia

Kandungan kimia di dalam cakar ayam belum lagi banyak di ketahui, namun ianya mengandungi antipiretik, anti-toksin, antikanser, menghentikan darah & pembersih darah.

Penyakit yang di ubati

1. Hepatitis

2. Ascites (Perut Busung)

3. Sirosis (Pengecilan Hati)

4. Infeksi Saluran Kencing

5. Radang Paru-Paru, Batuk, Serak, Bronchitis & Tonsillitis.

6. Kanser (Rahim, Paru-Paru Nasopharynx)

7. Rematik, Tulang Patah @ Retak.

0 comments: